-
-
Thorbjørn Bakke, 49 år gammel. Er i fra Oslo, men flyttet til Kløfta for snart 20 år siden. ekkaBBrygg er hjemmebryggeriet mitt og jeg startet vel så smått i julen 2017. Jeg brygger i all hovedsak for gleden ved å få koblet ut litt, og det å skape noe. Brygger også til litt konkurranser i ny og ne. Jeg lager utelukkende egne oppskrifter. Skal jeg brygge noe nytt kan jeg godt hente litt inspirasjon i andre oppskrifter, men er ofte rask med å endre litt basert på etter hvert egne erfaringer. Dette er noe av det jeg synes er aller mest gøy med bryggingen. Å forske litt selv, og følge min egen vei. Spesielt om resultatet blir i retning av det som var tiltenkt.
Bryggeriet startet med en julegave i 2019, ett allgrain sett. Måtte da kjøpe en G30. Brygget drøyt 50 batcher på den før jeg fant ut at den var for liten. Da ble det en B80 som jeg har brygget drøyt 90 batcher på. Gjærer på to stk. 64 liters Ss brewtech unitanker med Ss brewtech glykol chiller. Har brygget mest lyst øl, men etter hvert også humlerike øl ++. Bygger nytt bryggerom i garasjen som bør bli ferdig til bruk i år (2025).... Selv er jeg 51 år, jobber som bonde, har Kjærring, tre voksne unger og to jaktbikkjer.
Jeg er 45 år, bor på Bærums Verk, er gift og har en datter på 13år. Jeg jobber til daglig som Analytical engineer i IF Skadeforsikring, der jeg jobber med å tilrettelegge data for analyse. Jeg har brygget i 10 år, og vil runde batch #100 i løpet av året. Jeg synes det er artig å teste ut ulike øltyper og ingredienser. Jeg er opptatt av kortreist, både malt og gjær, men også egen plukket/dyrket frukt, bær eller andre spennende ingredienser som passer til brygging. Typer øl jeg liker best å brygge og drikke er type mørk Ale, Surøl, belgiske varianter.
-
Et fellesskap og bryggeri-prosjekt som handler om å brygge og bygge eget. I tillegg til en YouTube kanal og podkast om øl og ølbrygging. En stor søken om kunnskaper og ferdigheter er en stor inspirasjon - Brygget siden 2014, og ikke bare over 200 batcher med øl, men også timesvis brukt ved å lese bøker, høre på podkaster og oppsøke nye erfaringer og et mangfold innen fellesskap og øl!
-
Meråker Bryggeri drives pr nå som en ikke-kommersiell hobbyvirksomhet på Haug i Meråker. På sikt er det en fuktig drøm å starte kommersiell virksomhet med å representere hjembygda på blant annet polet og lokale serveringssteder. Bryggesjefen sjøl bodde en gang i verden ved Brygg Selv i Oslo. En rolig sommerdag i 2014?, (etter å ha konkludert med at det legges igjen alt for mye penger på pol og butikk), bestemte han seg på impuls for at nå skal ølet brygges hjemme...så spaserte han umiddelbart bort på Brygg Selv. Der falt en Grainfather G30 i smak: 30Liters maskin måtte da være alt for stort?...\"bigger is better\" tenker han! Lite visste han den gang, at til og med 80Liters maskin kom til å bli irriterende smått. Den fremtidige hjemmebryggeren valgte seg ut alt han trengte for å komme i gang med brygging og flasking samt to allgrain-kit (Weissbier og Oregon Stout) - en halvtime senere, med sin store lille Ford Fiesta utfor inngangsdøra, forsvant det en halv netto lønning fra konto og bilen var pakket full.... nå var han en ekte hjemmebrygger! Weissbiern ble helt ok, mens Stouten ble kjempebra....nå var det bestemt: Dette skulle den ferske bryggeren fortsette med! Siden den gang har det ballet på seg en del utstyr, prosessene er perfeksjonert, kjelleren er bygd om til bryggeri og det har gått unna mange tusen liter øl. Pr nå er det 16 operative tappelinjer i \"Brygghus 83\" på Haug, med planer om å utvide med 8-12 ekstra linjer. Det er vel ingen tvil om at dette er en kar som er glad i øl?
Hjemmebrygger bosatt i Moss. Starta med ekstraktbrygg i begynnelsen av 2007 og gikk over til all grain i 2013. Brygger vel egentlig mest det jeg liker å drikke selv så det går mye i saison, blond, pils, brittiskt, apa, ipa. Syns også det er gøy å brygge surøl men det blir mer sjelden og oftere kun til konkurranser. Har en del palleplasser i både NM og SM i hjemmebrygging. Stiller ofte med øl på Belgoträffen i Uppsala og på publikumsfavoritten i SM.
Min forhistore til å bli hjemmebrygger startet hjemme hos mine foreldre, laaangt tilbake i tid. Min bror sa hvert år i jula at \"til neste år... da har jeg lyst til å prøve å brygge eget juleøl\". Med det ble bare med praten. Men det var noe interessant med det. Kunne det tenkes at en skulle klare å lage sitt eget juleøl, og at det faktisk blir godt? Uansett så skulle det gå 10 - 12 julemiddager til før ord ble til handling. Iallefall starten på handlingen. I 2016 gikk jeg og to kamerater sammen og spleisa på en netthandelen-brygger. Helt uten å vite verken hvor man får kjøpt ingredienser eller hvordan det fungerer i praksis å lage vørter. Handlingskraften og kunnskapen uteble, så bryggeren stod å samlet støv i 5 år før den ble tatt i bruk! Pga av litt personlige årsaker så var ikke økonomien på plass til å kunne satse hardt på allgrain-brygging før 2022 Jeg begynte så smått med ekstraktbrygg, for å få en forståelse for gjæring og temperaturkontroll. Så etter en 6-7 batcher med noen rare smaker så ble jeg nødt til å fordype meg litt. Heldigvis har jeg noen gode kamerater som har eget bryggeri som jeg kunnet lene meg på. Jeg ble fort pusha til å børste støv av brygge-apparatet og komme i gang med selvprodusert vørter. Så fra seint 2021 og frem til i dag har både lærekurven og investeringene tatt fart. Den spede start av Nr.13 Bryggeri startet på kjøkkenet hjemme i Håsenvegen nr.13. og endte som ett kjellerbryggeri på 13kvm. Etter 21 batcher med allgrain så måtte jeg pakke ned og sette ryggeriet og bryggelivet på vent, da vi solgte boligen i 2024. Jeg har i de siste 7 månedene vært fullt opptatt med å totalrenovere ny bolig, deriblant ett helt nytt bryggeri. Det er mulig jeg har tatt meg \"vann over hodet\" med å melde meg på som brygger på hjemmebryggerfestival uten ett oppegående bryggeri (Enda) :p Det neste kapittelet i Nr.13 står for tur, noe som vil bli delt med dere festivaldeltagere, bryggere og arrangører iløpet av hjemmebryggerfestivalen 2026 i form av to selvproduserte øl. Jeg håper det faller i smak!
Et knøttlite uthus ble til et knøttlite bryggeri i 2020. Her brygges pils, ipa, hveteøl,stout, surøl og annet godt øl. Kan strekke meg til å sette en Hard Zeltzer men der går grensa. Befinner seg i Eidfjord innerst i Hardangerfjorden et kvarter fra Hardangerbroen. Bryggern er en mann på 50. Han er også producer av Sæbøspaden og annet som er ølrelatert og laget av eik og bjørk.
Under Eika Bryggeri Startet som en hobby. Ble et livsprosjekt. Under Eika Bryggeri ble født i 2017 med et ølbryggesett, litt for god tid – og en idé om at “dette blir sikkert billigere enn å kjøpe øl.” Nå, nesten 300 brygg og en halvt hus med utstyr senere, kan vi bekrefte at det ikke ble billigere, men det ble desto mer interessant. Fra standard ølstiler som IPA og pils gikk veien raskt ut på viddene: steinøl med varme steiner, kveik, tradisjonsøl, og Barley Wines som burde hatt egen aldersgrense. Etter hvert har selve bryggingen blitt en mindre del av det hele – nå går mye tid til YouTube, lesing, og samtaler med likesinnede bryggere som har glemt hvor mange batcher de har på gang. En stor takk til fru Under Eika, som har gått fra å riste på hodet til å røre i mesken, og som sannsynligvis nå er mer medbrygger enn hun innrømmer. Hos oss handler det ikke bare om øl. Det handler om undring, utforsking og å finne ut hva folk i Kottbus Tyskland drakk i 1865 – og så prøve å lage det.
Navn: Anders Venaas, Alder: 50, Bosted: Kløfta. Gift med Kari-Mette og pappa til to gutter. Jobber som IT-leder. Startet med hjemmebrygging i 2015 med en enkel 30L netthandelsbrygger. Tok en pause før jeg ble dratt inn igjen i 2020 av Kenneth (Shit Happens). Nå brygger jeg mest på Grainfather G40, men også litt på G30, Speidel 50 og innimellom hos North Brew i Nittedal – på 1000L-anlegget. Er litt gadget-freak og har gått all-in på Kegland RAPT. Har gått helt over til bokser og fat.
Taking brewing to the extreme since 2025
Jeg er gift, har 3 barn og jobber som steinfagarbeider med produksjon av stein i alle formater og det har jeg gjort siden 2003. Interessen for brygging startet ved at jeg fikk et start kit av min kone til min bursdag August 2019. Det var da med ekstrakt kit og flasker. Gikk veldig fort over til fat selv til disse og modifisering av gjæringskar for lukket overføring. Det tok ikke lang tid før jeg kjøpte en Grainfather G30 og startet med allgrain kit. Jeg kjøper for det meste inn malt, humle og andre råvarer og liker å tweake litt på oppskrifter etter egen smak. Jeg liker også å bygge litt ting til bryggerommet og lage keezer og lignende. Jeg har litt over 50 batcher under beltet. Har nok spisset meg mest innen pils og eksperimentert litt der og hatt god kontroll på det fra start med temperaturkontroll i kjøleskap/gjæringsskap. Er også veldig glad i IPA og humlerike øl.